Dizajn kuhinja

NewIdeaLine Dizajn kuhinja

  • Naš dizajn kuhinja radnu ploču uvek stavlja pored šporeta, ukoliko kupac striktno ne zatraži drugačije. Iako deluje mizerno, ali velika količina hrane ispada tokom godina ukoliko prenostite hranu sa jedne strane na drugu.

  • Aspirator preporučujemo uvek, obavezno aktivni sa priključkom za dimnjak. Aspiratori sa filterima (koriste se uglavnom u slučajevima kada dimnjaka nema) nisu ni blizu efikasni kao aktivni.

  • Frižider generiše veliku toplotu sam po sebi, nije preporučljivo stavljati ga pored šporeta ili ugrade rerne jer to može uticati na njegov vek trajanja.

  • Prostor za sušenje posuđa sa odvodom kada god je to moguće. Opet, deluje kao trivijalna stvar, ali štedi mnogo vremena i olakšava život, naročito ako se konstantno koristi isto posuđe.

Dizajn kuhinja mora uzeti u obzir lako održavanje higijene

Verovatno najbitnija problematika od svih gore navedenih. Nekima će i ovo delovati trivijalno, ali samo onima koji se sa time nisu sreli. Insekti.

Dizajn kuhinje i insekti

Nažalost, većina nas se jeste srela sa ovim problemom. Nekada nismo krivi, nekada jesmo. Šta onda možemo učiniti da to sprečimo? Pa, možemo dosta toga. Uglavnom, dizajn kuhinja ne obuhvata ovu problematiku kod drugih, ali kod nas zauzima vrlo, vrlo bitnu poziciju. U većini slučajeva, problemi sa insektima u kuhinji se vežu za buba-švabe ili slične bube, kao i za mrave. Takođe, probleme u kuhinji vam može stvoriti i nešto drugo osim insekta, a to je velika gljiva koja raste u odvodnom sifonu. Ne verujete? Mi verujemo, nažalost imali smo priliku to da vidimo svojim očima. Kako dizajn kuhinja može pomoći u tome? Ne postoji mera koja će vas spasiti u 100% slučajeva. Neka vas niko ne laže u pogledu toga. Šta onda? Evo par stvari koje mi uzimamo u obzir:

  • Delovi moraju biti izdignuti od poda radi sprečavanja podne vlage, ipak je to kuhinja i kad-tad će se nešto proliti.

  • Zbog estetike, između kuhinjskog dela i poda mora postojati ukrasna podna lajsna, koja se kači na nogare kuhinjskih delova. Takođe, njeno skidanje i vraćanje mora biti lako i jednostavno, radi redovnog čišćenja ispod delova. Većina insekata dolazi upravo zbog hrane koja se tu gomila. Podna lajsna takođe ima ulogu da sprečava hranu da se nađe u prostoru ispod kuhinjskih delova jer zauzima prostor od poda do kuhinjskog elementa.

  • Pre montiranja kuhinje, svi otvori moraju biti zatvoreni silikonom. Otvori gde se nalaze cevi su najkritičnija mesta jer između cevi i zida uvek postoji barem mali, milimetarski otvori. Nekada su oni i mnogo, mnogo veći. To mesto je vlažno zbog kondenzacije, toplo i mračno, idealno za razvijanje kolonija insekata. Većina kolonija koje smo viđali se nalazila upravo tu. Vlasnici jednostavno nisu mogli da otkriju odakle dolaze, jer se praktično kriju u zidu.

  • Zamena sifona i creva za česme mora biti jednostavna, niko ne voli da rasklapa pola elementa da bi došao do ventila i odvoda. Sifoni se naravno održavaju raznim hemikalijama, ali ih povremeno treba zameniti (iako su “čisti”). Previše su jeftini da bi dozvolili da vam prave probleme.

  • Obavezno je vezivanje rizičnih elemenata (sudopere) sa zidom putem silikona. Ukoliko vam se voda sliva iza sudopere to nikako, nikako ne može biti dobro. Naš dizajn kuhinja obuhvata specijalne lajsne koje sakrivaju taj silikon, koji je u principu providan i sam po sebi nije upadljiv.

  • Zadnje strane elemenata se obično ne “kantuju”. Mi vodimo računa o tome i štitimo nekantovane ivice od vlage posebnom smesom. Ovo ima još jednu bitnu ulogu, ne služi samo kao zaštita od vlage, već i kao zaštita od insekata jer smo viđali slučajeve da su jajašca insekata upravo tu, u rupama samo elementa, rupama koje su nastale od vlage i širenja drveta.

Naš dizajn kuhinja obuhvata ove i još mnoge druge bitne korake, a sve u cilju vaše uštede novca, vremena i “živaca”. Dizajn kuhinja ne sme biti olako shvaćen.

By |2016-12-22T20:01:43+00:00November 13th, 2014|News|0 Comments